Sukupolvien välinen dialogi -kirjoituskutsu

27.1.2022 - 28.2.2022
Ympäri Suomen

Kirjoituskutsu yhteiskunnallisesti aktiivisille naisille!

Olemme syksyllä 2021 koordinoineet kirjoittamis- keskustelutyöpajoja feministisen muistelutyön antamien työkalujen lähtökohdista ympäri Suomen.

Nyt voit osallistua feministiseen muisteluun myös kodistasi käsin itse valitsemanasi ajankohtana. Lisäksi keväällä järjestetään kaksi työpajaa 3.2.2022 Helsingissä ja 17.2. Etätoteutuksella Zoom-alustalla.

Naiset ovat vuosisatoja olleet merkittäviä yhteiskunnallisen muutoksen tekijöitä sekä vaikuttajia paikallisyhteisöissään. Heidän kokemuksilleen ei ole kaikissa ajoissa annettu riittävästi tilaa, eikä kertynyttä tietoa ole järjestelmällisesti jaettu tai kerätty. Olemme NYTKISissä kiinnostuneita luomaan tilaa naisten kokemuksille yhteiskunnallisina muutosvoimina.

Ota hetki kirjoittamiselle ja muistelulle ja lähetä muistosi yhteiskunnallisesta toiminnasta meille. Mikäli muistoja saadaan riittävä määrä, koostetaan teksteistä antologia keväällä 2022.

Kuka voi osallistua?

Kuka tahansa yhteiskunnalliseen toimintaan osallistuva nainen! Toivomme muistoja monen ikäisiltä ja eri aikoja monenlaisessa toiminnassa mukana olleilta naisilta.

Näin osallistut:

Tarvitset kirjoitusvälineet: tietokoneen ja jonkin kirjoitusohjelman tai paperia ja kynän. Teksti voi muodostua tarinamaisesti kokonaisista virkkeistä tai se voi olla enemmän luovia keinoja lainaava ja esimerkiksi runomuotoinen. Tekstin enimmäispituus on 1,5 sivua.

Ota muistelun lähtökohdaksi joku konkreettinen tilanne tai tapahtuma, jossa muistat sukupuolesi olleen jollakin tavalla merkityksellinen yhteiskunnalliselle toiminnallesi. Millaiset ovat olleet toimintamahdollisuutesi naisena? Millaisia kokemuksia sinulla on naisten välisestä yhteistyöstä? Onko yhteiskunnallisen aktiivisuutesi taustalla jokin tilanne, jossa tasa-arvo olisi erityisen tärkeää saavuttaa?

Kirjoita jostakin hetkestä, jonka muistat tarkasti, miltä siinä hetkessä tuntui ja vaikuttiko kokemuksesi jotenkin myöhempään toimintaasi?

Voit kirjoittaa kronologisesti itsestäsi kolmannessa persoonassa (Hän ymmärsi olevansa ainut nainen huoneessa..) tai vapaammin runomuodossa ja ensimmäisessä persoonassa. Varaa kirjoittamiselle yksi tietty ajankohta, jolloin voit tunnin ajan keskittyneesti kirjoittaa.

Lähetä tekstisi otsikolla ”Muistelu” 7.3.2022 mennessä iida.putkuri@nytkis.org. Jos kirjoitit muistosi paperille käsin, liitä sähköpostiin hyvälaatuinen kuva tai skannattu versio tekstistä.

Voit osallistua muisteluun ja lähettää tekstin omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Liitä kuitenkin mukaan paikkakunta tai alue, jonne muisto sijoittuu sekä muiston tapahtuma-ajankohta (vuosiluku). Jos tekstejä syntyy riittävästi, toimitetaan niistä erillinen antologia keväällä 2022. Antologiaan liittyvistä asioista ollaan muistojen lähettäjiin vielä erikseen yhteydessä, siinä tapauksessa, että muistosi haluttaisiin julkaista.

Muita tapoja osallistua

Vapaan kirjoituskutsun lisäksi keväällä 2022 voit osallistua sukupolvien välisen dialogin kirjoitus- ja keskustelutyöpajaan, jossa luovaa työskentelyä ohjaa kirjailija ja taidepedagogi Tiina Lehikoinen. Työpajoja järjestetään kaksi,  3.2.2022 Helsingissä sekä 17.2.2022 verkkototeutuksena Zoom-alustalla.

 

 

Twitterissä

Naisjärjestöt yhteistyössä - Kvinnoorganisationer i samarbete