YK

YK:n CSW-kokouksen osallistujia yhteiskuvassa

NYTKIS osallistuu moniin YK-prosesseihin sekä Suomessa että kansainvälisesti. Seuraamme aktiivisesti UN Womenin toimia ja Suomen allekirjoittamien naisten asemaa koskevien YK-sopimusten, kuten Pekingin julistuksen, noudattamista. Teemme yhteistyötä sopimusten käytännön toteutuksesta vastaavien viranomaisten sekä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa.

Pekingin sopimuksen 25-vuotisjuhlavuosi on vuonna 2020 ja olemme mukana työryhmässä, joka arvioi sopimuksen toteutumista Suomessa.

Osallistumme YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC:in alaisen Naisten asemaa käsittelevän toimikunnan (CSW) toimintaan. Vuoden 2022 kokouksen teemana oli tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten voimaantumisen edistäminen ilmastonmuutoksen kontekstissa. Vuonna 2023 toimikunta kokoustaa teemalla innovaatiot ja teknologinen muutos sekä koulutus digiajalla sukupuolten välisen tasa-arvon sekä tyttöjen ja naisten voimaantumisen saavuttamiseksi.

Olemme olleet mukana Fingo ry:n koordinoimassa Suomen Agenda2030-toimenpiteiden seurannassa. Tavoite numero 5 on sukupuolten tasa-arvo, jota pyrimme edistämään niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Tämänhetkinen arvio on, että yksikään maa maailmassa ei ole tasa-arvoinen vuoteen 2030 mennessä mutta teemme aktiivisesti töitä sen eteen.