Naisjärjestöt: Jokaisella puolueella on velvollisuus puuttua seksuaaliseen häirintään

Teksti #MeToo

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry järjestää koulutusta puolueiden johtohenkilöille politiikassa ilmenneen seksuaalisen häirinnän kulttuuriin puuttumiseksi.

#MeToo-liike on nostanut usean vuoden ajan esiin erityisesti naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa seksuaalista häirintää yhteiskunnan eri osa-alueilla – viimeisimmäksi politiikan rakenteissa. Puolueet käyttävät suomalaisessa yhteiskunnassa ja demokratiassa merkittävää valtaa. Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry peräänkuuluttaa puolueilta myös vastuuta toimintakulttuurinsa rakentamisessa sellaiseksi, että se mahdollistaa jokaisen osallistumisen politiikan tekemiseen ilman pelkoa seksuaalisesta häirinnästä.

”Turvallisemman tilan periaatteet ja pelkät hyvät toimintaohjeet eivät yksistään riitä. Tarvitaan välittömiä käytännön tekoja, mikäli puolueen toiminnassa ilmenee seksuaalista häirintää. Puolueilla voisi olla käytössään esimerkiksi oma ns. whistleblower -järjestelmänsä, jossa voi tuoda turvallisesti häirintäkokemuksia esiin”, ehdottaa Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n puheenjohtaja Fatim Diarra.

”Jokaisella puolueella on velvollisuus puuttua jäsentensä ja toimijoidensa seksuaaliseen häirintään. Asioista ei tule vaieta tai pitää asioita visusti ns. perhepiirissä ja reagoida vasta sitten kun asiasta tulee julkista”, sanoo Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n pääsihteeri Silla Kakkola.

”Politiikan rakenteiden muuttamiseksi haluamme tukea puolueita siinä työssä, joka mahdollistaa erityisesti naisten turvallisen poliittisen osallistumisen politiikkaan. Siksi tulemme järjestämään puolueiden johtohenkilöille koulutusta osaamisen lisäämiseksi puuttua ilmenneisiin häirintätapauksiin”, sanoo puheenjohtaja Diarra.