Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio järjestää joka syksy Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan, jossa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään. Kampanja huipentuu YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen päivään marraskuun lopussa.

MITÄ TÄNÄ VUONNA?

Tänä vuonna Valoa, ei väkivaltaa -kampanja nostaa esiin tyttöjen ja nuorten naisten somessa ja netissä kokemaa seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.

Kampanja alkaa tiistaina 31.10., ja se huipentuu perjantaina 24.11. Narinkkatorilla järjestettävään tempaukseen, jossa muistetaan seksuaaliväkivallan uhreja. 

Seksuaalinen häirintä on otettava vakavasti. Vaadi kanssamme turvallisempaa nettiä ja somea tytöille ja nuorille naisille osallistumalla kampanjaan: jaa postauksia omassa somessasi!

MIKÄ SEKSUAALINEN SOMEHÄIRINTÄ?

Tytöt ja nuoret naiset saavat puhelimiinsa päivittäin seksuaalisesti häiritseviä kuvia, uhkaavia viestejä tai epäasiallisia videoita. Heitä painostetaan lähettämään omia alastonkuviaan ja heidän kuviaan saatetaan levittää luvatta eteenpäin.

Lähes 40 % prosenttia tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää somessa. Ysiluokkalaisista tytöistä joka neljänneltä on pyydetty somessa seksiä ja joka kolmannelta on pyydetty seksikkäitä kuvia tai videoita. Seksuaalista häirintää somessa voi esimerkiksi olla seksualisoivat kommentit, ehdottelevat viestit, intiimikuvien lähettäminen, pyytäminen tai kiristäminen sekä uhkailu ja haukkuminen. Asiattoman seksuaalisen kuvan lähettäminen toiselle ilman lupaa on seksuaalista ahdistelua. Seksuaalinen ahdistelu on rikos. 

Somessa tapahtuva seksuaalinen häirintä ei aina jää vain someen. Samoin livenä tapahtuva häirintä voi siirtyä nettiin. Seksuaalinen häirintä ei katso alustaa: se pohjautuu naisvihamielisiin asenteisiin, jotka istuvat yhteiskunnassamme tiukassa. Seksuaalinen häirintä on väkivaltaa ja väkivalta on vallankäyttöä.

Seksuaalinen häirintä on tasa-arvokysymys: häirintää kokeneet tytöt saattavat välttää jatkossa tiettyjä somekanavia tai postaamasta omia mielipiteitään häirinnän pelossa.

SEKSUAALINEN HÄIRINTÄ ON OTETTAVA VAKAVASTI

Tyttöjä häiritään vain siksi, koska he ovat tyttöjä ja sosiaalisessa mediassa. Häirintä ei liity tyttöjen julkaisemaan sisältöön, kuviin tai mielipiteisiin, vaan tyttöyteen itsessään. 

  • Joka seitsemäs tyttö on lopettanut sen kanavan käytön, jossa on tullut häirityksi.
  • Yli 34 prosenttia häirintää kokeneista tytöistä on vähentänyt sosiaalisen median käyttöään häirinnän vuoksi.
  • Noin 28 prosenttia tytöistä on alkanut välttää omien mielipiteiden julkaisemista häirinnän takia.

Digitalisoituvassa maailmassa on todella tärkeää, että tytöt ja nuoret naiset voivat toimia verkossa ilman pelkoa. Se antaa heille mahdollisuuden osallistua tulevaisuuden rakentamiseen ja tasa-arvon edistämiseen. Pahimmillaan häirintä estää demokratian toteutumisen.

JOS OLET KOHDANNUT SEKSUAALISTÄ HÄIRINTÄÄ, TÄÄLTÄ SAAT APUA

  • Sua varten somessa: auttaa seksuaalista ahdistelua, häirintää ja kiusaamista kokeneita nuoria suoraan somealustoilla. Voit laittaa yksityisviestiä ma-to.
  • Pelastakaa Lapset Nettivihje: voit ilmottaa matalalla kynnyksellä viesteistä, joiden epäilet olevan rikos.
  • Naisten Linjan Turv@verkko: auttaa, jos digitaalinen väkivalta, kuten verkkohäirintä, kuvien levittämisellä uhkaaminen, viesteillä vainoaminen tai muu teknologiaan liittyvä tilanne mietityttää.
  • Raiskauskriisikeskus Tukinainen: antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten ja hyväksikäytön uhreille ja heidän läheisilleen.
Tyttö katsoo puhelinta

SEURAA KAMPANJAA SOMESSA

Väkivaltaobservatorio julkaisee viikoittain tyttöhin ja nuoriin naisiin kohdistuvaan seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan liittyviä postauksia. Ota kanavamme seurantaan ja jaa postauksia omassa somessasi. Näin osallistut häirinnän ja väkivallan vastaiseen työhön!

KAMPANJA HUIPENTUU NARINKKATORILLE 24.11. TULE MUKAAN!

Rakennamme Narinkkatorille Silent Witness -tempauksen perjantaina 24.11.2023, jossa muistetaan seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneita tyttöjä ja naisia. Kaikkien seksuaaliväkivallan uhrien lisäksi haluamme myös muistuttaa, että verkossa tapahtuva häirintä ei jää vain virtuaaliseen maailmaan. 

Jaamme tapahtumassa myös kampanjan mukaisia heijastimia.

Tapahtuma alkaa klo 15.00 ja päättyy viimeistään klo 19.00. 

Tulethan mukaan! 

MIKÄ SUOMEN VÄKIVALTAOBSERVATORIO?

Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio on kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden ja yksityishenkilöiden muodostama verkosto naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Observatorio seuraa lainsäädäntöä, ottaa kantaa ajankohtaiseen keskusteluun ja toimii naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena asiantuntijana.Väkivaltaobservatorio on osa European Women’s Lobbyn EWL European Observatory against Violence against Women -verkostoa, joka toimii naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Väkivaltaobservatorio perustettiin vuonna 2005, ja sitä koordinoi Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry. Observatorion puheenjohtaja vaihtuu vuosittain.

PUHEENJOHTAJA 2023

Erja Saarela, Exit ry

SIHTEERI

Laura Sviili, järjestökoordinaattori, Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry, laura.sviili@nytkis.org

TOIMINNASSA MUKANA OLEVAT JÄRJESTÖT

  • African Care ry
  • Amnesty International
  • Barnavårdsföreningen
  • Ensi- ja turvakotien liitto
  • Ihmisoikeusliitto
  • Kokoomuksen Naisten Liitto ry
  • Kristillisdemokraattiset Naiset ry
  • Lyömätön Linja Espoossa
  • Monika-Naiset liitto ry
  • Naisasialiitto Unioni ry
  • Naisjärjestöjen Keskusliitto
  • Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry
  • Naisten Linja Suomessa ry
  • Nuorten Exit
  • Profeministimiehet
  • Sosialidemokraattiset Naiset
  • Suomen Keskustanaiset ry
  • Suomen Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys
  • Svenska Kvinnoförbundet r.f.
  • Vasemmistonaiset
  • Vihreät Naiset ry

ARVOT JA PERIAATTEET

Suomen kansallisen väkivaltaobservatorion arvot ja periaatteet noudattavat European Women’s Lobbyn (EWL) näkemyksiä.

1. Feministinen näkökulma

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa pidetään rakenteellisena ongelmana, jonka juuret ovat sukupuolten välisessä epätasa-arvossa ja valtasuhteissa. Käsityksemme naisiin kohdistuvasta väkivallasta pohjautuu Pekingin toimintaohjelmaan: ”Naisiin kohdistuva väkivalta on osoitus naisten ja miesten historiallisesti eriarvoisista valtasuhteista, jotka ovat johtaneet siihen, että miehet ovat alistaneet ja syrjineet naisia, sekä estäneet naisten tasavertaisuuden. Naisiin läpi elämän kohdistuva väkivalta juontuu oleellisesti kulttuurisista malleista, varsinkin tiettyjen perinteisten tai tavanomaisten käytäntöjen haitallisista vaikutuksista sekä kaikkiin rodullisiin, sukupuolisiin, kielellisiin tai uskonnollisiin äärimmäisyyksiin liittyvistä teoista, jotka pitävät naiset alistetussa asemassa perheissä, työpaikoilla, yhteisöissä ja yhteiskunnissa.”

2. Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta sekä yksityisessä että julkisessa tilassa on ihmisoikeusloukkaus.

3. Naisten itsemääräämisoikeus ja voimaantuminen

Kansalaisjärjestöjen on naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa työssä edistettävä naisten itsemääräämisoikeutta ja voimaantumista.

4.Prostituutio ja ihmiskauppa

Prostituutio ja ihmiskauppa ovat vakavia naisiin kohdistuvia ihmisoikeusrikkomuksia.

5.Moninaisuuden tunnustaminen

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa työssä on huomioitava naisten väliset erot ja moninaisuus.