Vailla vihaa -vieraskynäsarja

16.11.

Sateenkaari-ihmisiin kohdistuva syrjintä, vihapuhe ja viharikokset

Suomi mainitaan usein tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden mallimaana. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät kuitenkaan toteudu vähemmistöjen ja muuten syrjityssä asemassa olevien ihmisten elämässä. Vihapuheesta, syrjinnän ja väkivallan pelosta sekä rakenteellisesta epätasa-arvosta johtuen iso osa sateenkaari-ihmisistä Suomessa ei voi elää omana itsenä turvallisesti ja avoimesti. Lainsäädännölliset muutokset vaikuttavat tutkitusti ihmisten asenteisiin ja sitä kautta yhteiskunnallisiin rakenteisiin, mutta valitettavassti muutokset vaikuttavat viiveellä. Aktiivista muutostyötä tekeviä liittolaisia tarvitaan siis myös arjen tasolla.

Ani Iivanainen, sosionomi-diakoni AMK, seksuaalineuvoja (SSS). sukupuolentutkimuksen maisteriopiskelija (Helsingin yliopisto), kirjoittaja, kouluttaja

Lue koko vieraskynä

20.10.

”Kannattaisko tytön mennä takaisin koulun penkille?”

”Naisia on suhteessa edelleen vähän aktiivisena somessa talouskeskustelussa, erityisesti ekonomisteja. Meitä on muutamia. Keskustelua dominoi silti miehet. Ekonomistinaiset, jotka kehtaavat olla jotain mieltä esimerkiksi politiikasta, joutuvat usein targetoiduksi somessa.”

Anni Marttinen, SOSTEn pääekonomisti

Lue koko vieraskynä

13.10.2022

Onko vihapuheen kieltämisessä ja sukupuolentutkimuksen väheksymisessä kyse etuoikeuksilleen sokeiden ideologisesta julistuksesta?

”Olen toisaalla kirjoittanut, että vihapuhe-käsitteen ja sen tutkimisen vastustaminen voi kertoa ihmisen kyvyttömyydestä nähdä yhteiskunnallisia vallan ja alistuksen dynamiikkoja. Vihapuhetutkimusta ankarimmin arvosteleville valta on itsestäänselvyytenä pidetty etuoikeus. Suurin osa minua ja tekemääni tutkimusta sosiaalisessa mediassa arvostelevista kuuluu nimensä ja profiilikuvansa perusteella juuri valkoisiin keski-ikäisiin miehiin, joilla on yhteiskunnassamme yhä edelleen eniten valtaa. Omista etuoikeuksistaan tulee tietoiseksi vasta sitten, kun joku uhkaa niitä. Se kirpaisee. Vielä tuskallisempaa saattaa olla myöntää itselleen, että sukupuolentutkimuksen kritisoiminen alaa lainkaan tuntematta on puhdasta ideologiaa.”

Tuija Saresma, filosofian tohtori, yliopistonlehtori, kulttuurintutkimuksen ja sukupuolentutkimuksen dosentti sekä SUNSin hallituksen jäsen.

Lue koko vieraskynä

28.9.2022

Politiikka on naisille turvatonta – on aika vaatia toimia!

”Tutkimukset osoittavat, että kuntapolitiikassa mukana olevat naiset kokevat vihapuhetta huomattavasti miehiä enemmän. Naisiin kohdistuva vihapuhe liittyy usein nimenomaan heidän sukupuoleensa. Seksististä vihapuhetta ja häirintää voi esiintyä nöyryyttämisenä, pilkkaamisena, syyllistämisenä, esineellistämisenä, huoritteluna sekä vartalon arvosteluna. Naisten kohtaama vihapuhe pyrkii myös usein vähättelemään naisten mielipiteitä ja taitoja. Vihapuheen tavoittena on pelotella ja hiljentää naiset ja vähemmistöt.”

Fatim Diarra, Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Naisasialiitto Unionin sekä NYTKIS ry:n puheenjohtaja.

Lue koko vieraskynä