Mielipidekirjoitus: Naisiin kohdistuva väkivalta ei katoa palveluita karsimalla

Nainen istuu kivellä selin kameraan

Naisiin kohdistuvan väkivallan torjunta ja ennaltaehkäisy ovat hyvinvointialueiden vastuulla.

Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ja laaja ongelma Suomessa. Olemme edelleen yksi Euroopan unionin väkivaltaisimmista maista naisille. Hyvinvointialueilla on vastuu naisiin kohdistuvan väkivallan torjunnan ja ennaltaehkäisyn toteutumisessa, mutta palveluiden rahoitus on kuitenkin viimeaikaisten uutisten perusteella riittämättömällä tasolla.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen (kok) mukaan (HS 26.2.) hyvinvointialueiden rahoitukseen ei ole tulossa muutoksia, vaan alueiden on tultava toimeen sillä rahoituksella, jonka valtio niille nyt ohjaa.

Olemme tästä erittäin huolissamme. Tarkoittaako hallituksen linjaus esimerkiksi leikkauksia niihin elintärkeisiin palveluihin, joita erityisesti naiset kipeästi tarvitsevat? Linjaus olisi siten ristiriidassa hallitusohjelmakirjaukseen nähden, jossa perhe- ja lähisuhdeväkivallan ennaltaehkäisyä ja tunnistamista vahvistetaan hyvinvointialueilla. Huoltamme tukee myös aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aulan (HS Mielipide 28.2.) esiin nostama haaste siitä, että nykyisten normien mukaisia palveluita ei pystytä toteuttamaan tämänhetkisellä henkilöstöllä ja rahoituksella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan alueellisia eroja palveluissa, koordinaatiossa ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn rakenteissa on merkittävästi. Esimerkiksi palveluketjuja on kuvattu vain joka toisella hyvinvointialueella.

On ymmärrettävää, että hyvinvointialueiden menoja on karsittava ja budjettia saatava tasapainoon, mutta millä hinnalla? Lähisuhdeväkivallan ennaltaehkäisy ja torjunta on jo tällä hetkellä hoidettu heikosti ympäri Suomen. Naisiin kohdistuva väkivalta ei katoa palveluita karsimalla.

Vaadimme hallitusta vielä käymään läpi rahoitusta, jotta se toteuttaisi hallituksen omaa ohjelmaa. Riittävän rahoituksen lisäksi lähisuhdeväkivallan ehkäisy ja torjunta tulisi myös säätää lakiin, jolla lisättäisiin alueiden välistä yhdenvertaisuutta ja parannettaisiin väkivallan vastaista työtä.

Inka Hopsu
puheenjohtaja

Silla Kakkola
pääsihteeri

Naisjärjestöt yhteistyössä Nytkis ry

Julkaistu Helsingin Sanomissa 3.3.2024