Naisjärjestöt: Hallituksen leikkaukset osuvat kohtuuttomasti juuri naisiin 

Hallitus päätti viime viikolla kehysriihessä lukuisista toimista, joilla on merkittäviä vaikutuksia naisten, pienituloisten ja opiskelijoiden arkeen. Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry pitää leikkauksia kohtuuttomina ja naiset tyystin unohtavina. Sosiaalihuollosta aiotaan leikata 100 miljoonaa euroa, terveydenhuollon asiakasmaksuja korotetaan ja perusterveydenhuollon hoitotakuuta pidennetään kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Myös sosiaali- ja terveysalojen järjestöistä leikataan aikaisemmin kuin ennalta ilmoitettiin.  “Sosiaalihuollon …

Lue lisää

Kuva

Vetoomus: Suomen on edistettävä suostumusperustaisen raiskausmääritelmän sisällyttämistä EU-direktiiviin

Arvoisa oikeusministeri Leena Meri, Me allekirjoittaneet tasa-arvotyön organisaatiot olemme seuranneet Suomen kannanmuodostusta työn alla olevaan, naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaiseen EU-direktiiviin raiskauksen määritelmää koskien. Vetoamme, että Suomen oikeusministerinä edistätte suostumusperusteisen raiskausmääritelmän sisällyttämistä direktiiviin. Euroopan komission alkuperäisessä ja EU-parlamentin tukemassa esityksessä on mukana kirjaus, että jäsenvaltiot velvoitettaisiin kriminalisoimaan raiskaus suostumusperusteisesti. Euroopan unionin neuvosto on kuitenkin …

Lue lisää

Naisjärjestöt: Hallitusohjelmalle on tehtävä sukupuolivaikutusten arviointi

Kannanotto22.6.2023vapaa julkaistavaksi Naisjärjestöt: Hallitusohjelmalle on tehtävä sukupuolivaikutusten arviointi Perjantaina 16.6. julkaistun Vahva ja välittävä Suomi -hallitusohjelman teksti sisältää useita sukupuolten tasa-arvoa ja naisten asemaa edistäviä kirjauksia. Erityisesti lähisuhdeväkivallan rajaaminen sovittelutoiminnan ulkopuolelle pääsääntöisesti otetaan tervetulleena vastaan – nais-, tasa-arvo- ja ihmisoikeusjärjestöjen pitkäaikainen vaikuttamistyö tuottaa tulosta ja Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry kiittää pääministeri Petteri Orpon hallitusta tästä …

Lue lisää

Kuva lääkärintakin rinnuksesta, jossa kyniä ja stetoskooppi.

Hyvinvointialueilla on mahdollisuus ratkaista merkittäviä tasa-arvo-ongelmia

Hyvinvointialueilla on lainsäädännöllinen velvollisuus edistää toiminnallaan tasa-arvoa. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että alueilla on velvollisuus edistää kaikessa toiminnassaan sukupuolten tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Tasa-arvon edistämisen velvoite koskee koko uudistuksen ja hyvinvointialueiden strategian ja toiminnan valmistelua ja täytäntöönpanoa, palveluja sekä henkilöstöpolitiikkaa.   Tasa-arvon edistämistä tukee esimerkiksi tasa-arvon sisällyttäminen kunkin alueen strategiaan sekä erillinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma, jossa eritellään …

Lue lisää

Kuva tyhjästä tapaamishuoneesta.

Naisjärjestöt: Suomella yhä parannettavaa naisten oikeuksien toteutumisessa

Suomi on saanut suosituksia Kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen (CEDAW) toimeenpanoa valvovalta CEDAW-komitealta. Suositukset liittyvät Suomen lokakuussa tapahtuneeseen maakuulemiseen. Sopimuksen toimeenpanoa tarkastelevat maakuulemiset järjestetään joka kahdeksas vuosi. Suomi sai suosituksia laajasti eri yhteiskunnallisiin osa-alueisiin liittyen. Nopeutettuun seurantaan otettiin viisi teemaa: sukupuoleen perustuva vihapuhe; steriloimislain pykälän 2 kumoaminen; sovittelu lähisuhdeväkivaltatapauksissa; naisten edustus puolueiden ehdokaslistoilla; ja …

Lue lisää

Woman at a protest

Naisjärjestöt: Työ naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan tarvitsee rahaa

Naisjärjestöt vaativat budjettiriihestä resursseja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja Istanbulin sopimuksen toimeenpanemiseksi. Suomi on naisille yksi Euroopan vaarallisimpia maita. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2019 esimerkiksi pari- ja lähisuhdeväkivallan uhreista 77 prosenttia oli naisia. Samana vuonna viranomaisten tietoon tuli jopa 10 600 pari- ja lähisuhdeväkivaltarikosta. Suomi allekirjoitti vuonna 2011 ja ratifioi vuonna 2015 Euroopan neuvoston yleissopimuksen …

Lue lisää

Naisjärjestöt: Lapset ja nuoret on huomioitava translaissa

Voimassa oleva transihmisiä koskeva laki loukkaa transtaustaisten ihmisten ihmisoikeuksia, oikeutta itsemäärittelyyn ja keholliseen koskemattomuuteen. Vaikka lakia ollaan nyt uudistamassa, on sen ulkopuolelle jäämässä tärkeä ryhmä – lapset ja nuoret. Hallitus esittää, että sukupuolen juridista vahvistamista koskisi ehdoton 18 vuoden ikäraja. Suomea koskevat kansainväliset velvoitteet edellyttävät kuitenkin lapsen oikeuksien yksilöllistä tarkastelua, ja tähän esitys ei anna …

Lue lisää

Teksti #MeToo

Naisjärjestöt: Jokaisella puolueella on velvollisuus puuttua seksuaaliseen häirintään

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry järjestää koulutusta puolueiden johtohenkilöille politiikassa ilmenneen seksuaalisen häirinnän kulttuuriin puuttumiseksi. #MeToo-liike on nostanut usean vuoden ajan esiin erityisesti naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa seksuaalista häirintää yhteiskunnan eri osa-alueilla – viimeisimmäksi politiikan rakenteissa. Puolueet käyttävät suomalaisessa yhteiskunnassa ja demokratiassa merkittävää valtaa. Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry peräänkuuluttaa puolueilta myös vastuuta toimintakulttuurinsa rakentamisessa sellaiseksi, että …

Lue lisää

Perheen ja politiikan tekemisen yhdistäminen on oltava mahdollista kaikille 

Naisjärjestöt Yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry:n hallituksen uusi kannanotto muistuttaa, että suomalaista politiikkaa vaivaa edelleen naisiin kohdistuva kaksoisstandardi. Viime viikkoina julkisessa keskustelussa ovat jälleen esiin nousseet kysymykset huippupolitiikan ja perheen yhdistämisestä. Kuluneella hallituskaudella aihe on ollut julkisuudessa esillä toistuvasti, sillä poikkeuksellisen monet hallituksen ministerit ovat saaneet lapsen hallituskauden aikana tai ovat pienten lasten …

Lue lisää

Tarvitsemme naisia asiantuntijoiksi ja neuvottelijoiksi myös kriisitilanteissa

Naisjärjestöt Yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry:n hallitus muistuttaa, että naisten tulisi olla edustettuina sekä kriisiviestinnän kasvoina, asiantuntijoina kriisitilanteissa että rauhanneuvottelupöydissä. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat vieneet Euroopan ja Suomen osaksi uudenlaista maailmanpoliittista todellisuutta, jossa ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset vievät suuren osan jokapäiväisestä mediatilasta. Lehtien etusivut ja pääuutislähetykset ovat täyttyneet erilaisista puolustusvoimien ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden …

Lue lisää

Naisjärjestöt: Seksuaaliselle väkivallalle tarvitaan stoppi niin sodan keskellä kuin Suomessa 

Kansainvälisen naistenpäivän aattona naisjärjestöt muistuttavat, että seksuaalinen väkivalta on vakava ihmisoikeusloukkaus kaikkialla maailmassa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa kohdistuu enenevässä määrin siviileihin ja lisää naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan riskiä. Suomessa toteutetaan seksuaalirikoslainsäädännön uudistusta, joka on jättämässä osan uhreista heikommalle lain suojalle.  – Naisilla on oikeus keholliseen itsemääräämisoikeuteen myös sodan aikana. Ukrainassa aseellinen konflikti kasvattaa jatkuvasti naisiin kohdistuvan …

Lue lisää

Naisia ja tyttöjä ei saa unohtaa sodan keskellä 

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry  25.2.2022 Vapaa julkaistavaksi  Naisjärjestöt haluavat muistuttaa sekä Suomen, että muiden maiden johtajia siitä, että ihmisoikeudet ovat jakamattomia myös sodan keskellä. Sodat ja konfliktit vaikuttavat erityisellä tavalla juuri haavoittuvimmassa asemassa oleviin ihmisiin, on tunnettua, että esimerkiksi naisiin kohdistuva väkivalta lisääntyy konfliktien aikana monilla tasoilla.  Konfliktin keskellä on keskeistä suunnata resursseja siviilien auttamiseksi ja …

Lue lisää

Uhrin asema paranee seksuaalirikoslain uudistuksessa

Eduskunnalle nyt luovutetun uudistuksen lähtökohtana on suostumusperustaista ja seksuaalista itsemääräämisoikeutta vahvistava lainsäädäntö.   Seksuaalirikoksia koskeva rikoslaki on uudistettu viimeksi yli kaksikymmentä vuotta sitten ja sääntely sekä sen perustelut ovat vanhentuneet.   ”On hienoa, että hallitus esittää raiskauksen määritelmässä suostumusperustaisuuteen siirtymistä. Jatkossa raiskaus määritellään suostumuksen puutteen kautta. Tämä on tärkeä uudistus ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta” NYTKIS ry:n puheenjohtaja Fatim …

Lue lisää

Aluevaltuustoihin valittiin laaja-alaisesti naisasiantuntijuutta – sukupuolten tasa-arvon edistämisen siemenet on kylvettävä jo hyvinvointialueiden rakenteisiin

Aluevaltuustojen tehtävänä on jatkossa toimia ylimpinä päättävinä eliminä sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen palveluiden resurssien jaosta sekä palveluverkon kokonaisuudesta. Puolueiden ehdokasasettelua käydyissä vaaleissa voidaan pitää onnistuneena, sillä vaalituloksen perusteella valtuustoihin valittiin monipuolisesti sotealan ammattilaisia: lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä, sairaanhoitajia, lähihoitajia ja psykologeja. ”On äärimmäisen tärkeää, että tulevina vuosina hyvinvointialueiden tärkeimmät periaatteet ja käytännöt luodaan tasa-arvon edistämisen lähtökohdista. …

Lue lisää

Naisjärjestöt vaativat toimia kuukautisköyhyyden lopettamiseksi

Kuukautisköyhyys on yhteiskunnallinen ongelma, jonka vaikutuksia saatetaan julkisessa keskustelussa helposti vähätellä. Kuukautisköyhyydestä puhutaan esimerkiksi silloin kun yksilöt joutuvat pohtimaan peruselintarvikkeiden tai kuukautishygieniasta huolehtimiseen vaadittavien tarvikkeiden hankkimisen väliltä ostopäätöksiä tehdessään.   Jos kotitalouteen kuuluu useampia henkilöitä, joilla on kuukautiset, voi kuukautissuojien hankkiminen lohkaista suurenkin osan vähävaraisen perheen kuukausibudjetista. Kuukautisten kulut vaihtelevat vuodon kestosta, runsaudesta sekä kuukautissuojan tyypistä riippuen. Elämänsä aikana kuukautissuojiin käytettävä summa saattaa kuitenkin olla tuhannesta …

Lue lisää

Kolme naista auttaa toisiaan kiipeämään vuorelle

Naisjärjestöt kannustavat naisia lähtemään ehdolle aluevaaleissa

Sote-uudistuksen myötä Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta, joiden ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto. Valtuustot valitaan sunnuntaina 23.1.2022 toimitettavissa aluevaaleissa. Aluevaaleissa päätetään hyvinvointialueilla keskeisten palveluiden järjestämisestä, joihin kuuluu muun muassa pelastustoimen järjestäminen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden katkeamattomat palveluketjut, kuten esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn rakenteiden ja palveluiden ylläpito. Aluevaltuustot tarvitsevat moninaisesti eri aloja edustavia osaajia, jotta päätöksenteko …

Lue lisää

Naisjärjestöjen terveiset budjettiriiheen: Nyt on aika purkaa hoivavelkaa

Koronapandemian selättäminen on kerryttänyt hoivavelkaa, kun resursseja on karsittu kiireettömistä palveluista. Monien sairauksien hoitaminen tulee paljon kalliimmaksi, kun varhainen diagnosointi ja ennaltaehkäisevä terveydenhoito on jäänyt sivuun pandemian aikana. Terveydenhoidon suurimmat väliinputoajaryhmät on tunnistettava ja on tarkasteltava myös pandemia-ajan ratkaisujen sukupuolivaikutuksia. Hoivavelkaa on purettava tavalla, joka ei kuormita hoitohenkilökuntaa entisestään. Kannamme huolta naisvaltaisten sosiaali- ja terveysalan …

Lue lisää

Ilmastonmuutoksen torjuminen on tasa-arvokysymys

Naisjärjestöt vaativat panostuksia ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Tasa-arvo on kestävän kehityksen edellytys ja ilmastonmuutos vaikuttaa eri sukupuoliin eri tavoin. Kaikista heikoimmassa asemassa olevilla ei aina ole kykyä tai edes mahdollisuuksia mukautua olosuhteiden muutokseen. Suomen on kannettava vastuunsa globaalina toimijana. Eniten ilmastonmuutoksesta kärsivät naiset ja lapset. Luonnonkatastrofit vaikeuttavat naisten asemaa entisestään sekä altistavat naisia ja tyttöjä esimerkiksi …

Lue lisää

Naisten moninaisuus on voimavara

Naisjärjestöjen keskusliitto ja NYTKIS: Naisten moninaisuus on voimavara

Kannamme huolta laajemmasta liikehdinnästä, joka pyrkii edistämään syrjiviä, vihamielisiä asenteita sukupuolivähemmistöjä kohtaan ja kieltämään sukupuolen moninaisuuden. Naisten moninaisuus ei ole uhka, vaan voimavara. Naisjärjestöjen Keskusliitto ja NYTKIS ry tukevat Oikeus olla -kansalaisaloitetta. Peräänkuulutamme itsemääräämisoikeuteen perustuvaa translakia, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan, ei vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä ja on mahdollista myös alle …

Lue lisää

Kolme naista auttaa toisiaan kiipeämään vuorelle

Istanbulin sopimus täytti 10 vuotta – Naisjärjestöt vaativat lisätoimia sopimuksen toimeenpanemiseksi

Istanbulin sopimuksella on ollut merkittävä vaikutus myös Suomessa, kun turvakotien rahoitus siirtyi valtion vastuulle, Seri-tukikeskuksia avattiin ympäri maan ja ympärivuorokautinen auttava puhelinpalvelu Nollalinja aloitti toimintansa. Väkivalta on kuitenkin edelleen merkittävä ongelma ja on edelleen paljon tehtävää Istanbulin sopimuksen velvoitteiden täyttymiseksi. Suomalaiset naisjärjestöt ja kansalaisjärjestöt ovat tehneet pitkäjänteistä työtä vaatimalla uudistuksia ja lisäresursseja väkivallan uhrien aseman edistämiseksi. Esimerkkejä tästä ovat käynnissä olevat seksuaalirikoslainsäädännön ja rikoslainsäädännön uudistushankkeet.  Lähisuhdeväkivalta on sukupuolistunut ilmiö ja Istanbulin sopimuksen toimeenpanon edistämiseksi on ehdotettu lähisuhdeväkivaltalakia. …

Lue lisää

Kuva naisen kädestä, joka kirjoittaa paperille.

Kehysriihen päätöksillä vahvistettava sukupuolten tasa-arvoa pandemian jälkeisessä uudelleenrakentamisessa

Koronaviruksen aiheuttaman pandemiatilanteen vaikutuksia eri sukupuoliin tutkitaan parhaillaan. Tiedämme kuitenkin jo, että kulunut vuosi on vaikuttanut eri tavoin eri sukupuoliin. Erityisen voimakkaasti pandemiaolosuhteet ovat vaikuttaneet naisiin. Lähisuhdeväkivallan on todettu vuoden aikana lisääntyneen ja yhteydenotot uhrien tukipalveluihin ovat kasvaneet. Lähisuhdeväkivaltaa kokeneet ovat useimmin naisia. Koimme tärkeänä, että valtioneuvosto määritteli Nollalinjan ja turvakodit yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiksi …

Lue lisää

helsinki

Naisjärjestöt vaativat: Sukupuoli on huomioitava pandemian vaikutuksia tutkittaessa

Haluamme muistuttaa sukupuolinäkökulman huomioimisen tärkeydestä tässä yhteydessä. Koronavirus iskee eri laajuudella miehiin ja naisiin. Terveys- ja sosiaaliala, missä työtaakka ja tartunta-alttius poikkeusaikana ovat kaikkein suurimmat, ovat naisvaltaisia aloja. Myös perheväkivalta näyttää poliisin ja turvakotipalveluiden mukaan olevan kasvussa. Suuri enemmistö turvakotien asiakkaista on naisia ja heidän lapsiaan. Talouskriiseistä tiedetään, että niiden aikana toteutetut säästötoimet usein kurittavat …

Lue lisää

Naisia eduskuntatalon edessä vaatimassa palkkatasa-arvoa

Naisjärjestöt vaativat samapalkkaisuusohjelman neuvottelijoita palaamaan pöytään

Olisi ristiriitaista luopua samapalkkaisuusohjelmasta maassa, jonka tasa-arvokehitys ja hallituksen kokoonpano ovat juuri nyt laajan kansainvälisen huomion kohteena. Naisten ja miesten välinen palkkaero on edelleen 16 prosenttia. Vaadimme että neuvotteluosapuolet palaavat neuvottelupöytään avoimin mielin ja käynnistävät samapalkkaohjelman suunnittelun uudestaan. On välttämätöntä käynnistää kehittämistyö, jotta samanarvoisesta työstä maksettujen palkkojen vertailu tulee mahdolliseksi. Velvoite palkkavertailuun on jo laissa …

Lue lisää

turvapaikka-, maahanmuutto-, ja kotouttamisrahasto

Perhevapaauudistus on tervetullut ja se on hoidettava hyvin maaliin

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry kiittää siitä, että perhevapaauudistukselle on nyt löydetty ratkaisu, jossa isille kiintiöityjä ansiosidonnaisia vapaita pidennetään lyhentämättä äitien nykyisin käytettävissä olevaa osuutta. Samalla uudistus: On tärkeää, että perhevapaauudistuksen edetessä huolehditaan siitä, että mallista tulee joustava. Työelämä on murroksessa ja tarvitaan erilaisiin työelämätilanteisiin joustava malli. Pienten lasten hoivan tasaisempi jakaminen miesten ja naisten välillä voi …

Lue lisää

Auringonvaloa metsässä

Tasa-arvon mallimaalla näytön paikka Madridin ilmastoneuvotteluissa

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry kannustaa Suomen edustajia nostamaan tasa-arvoa esille puheenvuoroissaan ja neuvottelupöydissä Madridissa parhaillaan käytävissä COP 25 -ilmastoneuvotteluissa.  Suomi on tilastojen kärjessä naisten osallisuudessa YK:n ilmastoneuvotteluissa. Aloite naisten osallistumisen vahvistamisesta YK:n ilmastoprosesseissa tuli alun perin Suomen taholta. Suomen on jatkossakin kannettava globaali vastuu, ja nostettava neuvotteluissa esiin naisten johtajuuden merkitys kestävien ratkaisujen hakemisessa, sanoo …

Lue lisää

Naisia ulkona syksyllä

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n kevätkokouksen kannanotto: Nyt on naisten aika politiikassa!

Suomen eduskunnassa on nyt kansanedustajista ennätykselliset 47% prosenttia naisia. Naisjärjestöt vaativat, että viimeistään nyt myös ministereistä ja valiokuntien puheenjohtajista vähintään puolet on naisia. Uuden hallituksen tulee myös sitoutua edistämään sukupuolten tasa-arvoa hallitusohjelmassaan ja keskeisissä reformeissaan. Hallituksen tulee laatia tasa-arvo-ohjelma sekä toteuttaa sukupuolitietoista budjetointia talousarvioprosessin joka vaiheissa. Lisäksi hallituskauden aikana tulee laatia uusi tasaarvoselonteko pidemmän aikavälin …

Lue lisää

Naisia eduskuntatalon edessä vaatimassa palkkatasa-arvoa

Kannanotto naisten palkkapäivästä

Naisjärjestöt vaativat: Naisten ja miesten palkkaeron korjaamiseen lisää puhtia Naisten ja miesten välinen palkkaero on kaventunut puoli prosenttia viime vuodestaja on nyt 16.1 % naisten tappioksi. Naisjärjestöt pitävät palkkaeroa edelleen suurena yhteiskunnallisena ongelmana. Vuonna 2019 uuden hallituksen on otettava tehtäväkseen kuroa ripeästi palkkaeroa umpeen. Erityisen tärkeitä toimenpiteitä ovat palkka-avoimuuden lisääminen ja perhevapaajärjestelmän uusiminen. Tasa-arvolakia tulee …

Lue lisää